Dry needling

Dry needling is een effectieve behandelmethode van de fysiotherapeut, die zich richt op de behandeling van klachten in de spieren. Hierbij worden zogenaamde triggerpoints aangeprikt. Een triggerpoint of spierknoop is een verharding in de spier die naast lokale drukpijn ook uitstralende pijn op andere plekken in het lichaam kan veroorzaken.

 

Het doel is een ‘local twicht respond’ op te wekken, waarna de spier zich ontspant. Een twitch respond is een samentrekking van de spier als reactie op de naald. Het inbrengen van de naald voelt u niet of nauwelijks. Deze techniek resulteert in een snelle verbetering van mobiliteit en vermindering van pijn.

 

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur.

Bij acupunctuur worden er vaak meerdere naalden oppervlakkig in het lichaam gezet. Deze blijven daar enige tijd zitten om invloed op de ‘energie’ te hebben in het lichaam. Bij dry needling wordt er een naald gebruikt waarmee de spier wordt geprikkeld. Dry needling is dus een behandelmethode direct gericht op de verhardingen in de spier en is dus geen ‘energie’ behandeling.