Slecht slapen vanwege schouderklachten!?

Binnen de praktijk zie ik veel mensen met schouder/nek klachten en deze komen regelmatig binnen met het verhaal slecht te kunnen liggen op de aangedane zijde of zelfs beide zijden. Dit kan gebeuren n.a.v. een ongeval of artrose, maar meestal ontstaan deze klachten spontaan en zonder dat men het doorheeft. Een klacht is er nooit ‘ineens’, ook al ervaar je dat vaak wel zo. Als patiënt gaan we op zoek naar de ‘schuld’ voor de klacht, de bekende druppel die de emmer doet overlopen, echter vaak (vrijwel altijd) is het een combinatie van houding en gewoontes. Langdurige herhaalde bewegingen kunnen irritatie en ontsteking veroorzaken, het vervelende hiervan is dat we dit vaak pas merken als het ‘te laat’ is.

De schouder is als je het mij vraagt het mooiste, maar ook meest complexe gewricht van het menselijk lichaam. Waar een ‘gemiddeld’ gewricht een goede kop/kom verhouding heeft, bestaat de schouder uit een relatief klein kommetje met letterlijk een kogel van een kop. Deze ‘past’ dus eigenlijk helemaal niet en moet ondersteund worden door de ‘Rotatorcuff’.

 

Een 4-tal spieren die eigenlijk de ‘kom’ helpen vormen en de kop op zijn plaats moeten houden. Hier gaat het vaak fout. De rotatorcuff is uit balans of vanwege slechte of niet optimale houding wordt de biomechanica verstoord. Dit resulteert vaak in het afnemen van de bewegelijkheid van de schouder, en een verhoogd risico van het inklemmen van ‘weke delen’ (spieren/pezen/etc). Dit kan ervoor zorgen dat we ’s nachts onbewust, vanwege slaappositie i.c.m. verminderde ruimte, onder het schouderdak onze weke delen beknellen. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat het liggen op een schouder de druk nog eens verhoogd en daarmee de inklemming ook. Mocht je daarmee iets beschadigen kan de zwelling van het beschadigde weefsel (denk; vinger tussen de deur, die daarna dikker wordt) ook weer meer ruimte innemen en de inklemming weer verergeren, wat resulteert in een vicieuze cirkel.

Oplossing?

We zullen de irritatie moeten laten rusten, niet aan het ‘korstje’ krabben en tegelijkertijd zorgen dat we de ruimte weer optimaliseren zodat het risico op opnieuw inklemmen weer afneemt. Maar hoe dan!?

Bijna altijd is dit een combinatie van relatieve rust i.c.m. manuele technieken (massage/mobilisaties/triggerpoints,etc) en houding gerelateerde adviezen en oefeningen.

Om je alvast IETS mee te geven voor je nachtrust: zorg ervoor dat je schouderzonering in je bed zacht genoeg is om daadwerkelijk op je schouder te kunnen liggen i.p.v. ervoor of erachter en pas daar waar nodig eventueel je lattenbodem hierop aan. (mensen met een boxspring hebben het hier iets moeilijker.) Zorg er daarnaast voor dat je pijnlijke arm ondersteuning heeft tijdens het slapen (zie afbeelding), zodat hij ook hier optimaal zijn ‘ruimte’ behoud en niet stiekem ook tijdens het slapen aan zijn korstje krabt.

 

Slaap Lekker en voor advies kunt u altijd bij ons terecht, althans als we wakker zijn!

Sweet dreams!

Ferry