Schouderklachten en de grote ronde armspier

Deze keer gaan we het hebben over een schouderspier, de teres major, in het Nederlands de grote ronde armspier genoemd. Dit is een van de vier schouderspieren die zorgt voor stabiliteit van de schouder. Eens in de zoveel tijd zien we dat deze spier betrokken is bij schouderklachten. Activiteiten die betrokken zijn bij overbelasting zijn turnen, tennis, zwemmen, roeien en houthakken. Triggerpoints in deze spier zorgen voor pijn in de bovenarm en aan de achterzijde van de schouder.

De grote ronde armspier is het kleine broertje van de brede rugspier, in het latijns de latisimus dorsi. (zie onderstaande afbeelding, linker zijde van het lichaam)
De reden dat het ook wel het kleine broertje wordt genoemd is omdat het exact dezelfde functies heeft als de brede rugspier. Om deze reden ontstaan vaak problemen door een disbalans. Wanneer de brede rugspier niet zijn werk naar behoren uitvoert, moet een kleinere spier het overnemen. Deze kan de zware taak niet aan en raakt overbelast. De kleinere spier is niet bedoelt voor grote bewegingen.

Wat is de oplossing?
Het losmaken van de grote ronde armspier (teres major) gevolgd door activatie van de brede rugspier (latisimus dorsi). In deze volgorde wordt het foutieve bewegingspatroon (dit is een onderbewust proces) gereset en wordt de disbalans herstelt, wat zorgt voor meer mobiliteit, meer functie en minder pijn.

Verdieping
Andersom zien we dit patroon ook voorkomen. In dat geval is de grote rugspier (latisimus dorsi) overbelast. Hier moeten we aan dezelfde sporten of activiteiten als boven beschreven denken. In een volgende post wordt deze spier besproken.