Pijn in de middenrug, de brede rugspier

Zoals besproken in eerdere posts komt het met regelmaat voor dat de monnikskapspier over actief of overbelast is, waardoor andere spieren geremd worden in functie. Symptomen als pijn en stijfheid in de nek of hoofdpijn wordt bij mensen vaak als herkenbaar ervaren. Een van de spieren die erg vaak onderactief is de latisimus dorsi, oftewel de brede rugspier. (zie foto)

Deze grote spier zal veel meer taken op zich moeten nemen, maar kan dit niet. Waarom niet? Omdat zijn tegenligger (de monnikskapspier) vastzit. Deze moet eerst ontspannen voordat er functie is. De reden dat het zijn tegenligger wordt genoemd is omdat  deze twee spieren tegengestelde functies hebben.Twee spieren met tegengestelde functie noemen we antagonisten. De relatie tussen de brede rugspier en de monnikskapsspier is hier een voorbeeld van. De monnikskapspier brengt de schoudergordel omhoog, de brede rugspier brengt de schoudergordel weer naar beneden. Wanneer een van de twee vastzit, functioneert de ander niet optimaal.

 

Minder vaak zien we dit patroon andersom plaats vinden. Dit betekent echter niet dat het eens de zoveel tijd voorkomt. In dit geval is de brede rugspier overactief, waardoor de spieren hoger in de nek geremd worden in functie. Met andere woorden de spieren in de nek doen te weinig. Kan je daardoor spanning in de nek ervaren? Ja. Moeten de spieren in de nek dan losgemaakt worden? Nee. Dit zal tijdelijk verlichting of geen verlichting geven.

De oplossing in dit geval is het losmaken van de brede rugspier, en het daarna activeren van de nekspieren. Vaak lost dit de pijn en spanning in de middenrug en nek op.

Symptomen triggerpoints in de brede rugspier
De brede rugspier is betrokken bij wandelen (armzwaai), zwemmen, zagen, optrekken.
Allen zijn goede activiteiten om te doen, mits je belastbaarheid hoog genoeg is. Wanneer de belastbaarheid niet hoog genoeg is ontstaat er overbelasting. Triggerpoints in de brede rugspier geven vaak uitstraling naar:

  • De middenrug
  • Onder de punt van het schouderblad
  • In de arm, naar de pink, ringvinger en middelvinger
  • Aan de zijkant van de buik

Wanneer duidelijk is waar de klachten vandaan komen kunnen deze effectief behandeld worden. Dit doen wij vaak met massage of dry needling. Daarop volgend geven wij maximaal 1 a 2 oefeningen mee om de juiste spieren mee te stimuleren.