Neurokinetische therapie (NKT) en foutieve bewegingspatronen

NKT is een onderzoek en behandelconcept die zich richt op de oorzaak van foutieve bewegingspatronen en het corrigeren daarvan. De aansturing van deze bewegingspatronen komen voort uit het motor control centrum, welke in de kleine hersenen gelegen is. Je kan dit centrum zien als de software die voor alle handelingen zorgt. Denk hierbij aan dagelijkse handelingen die eigenlijk geheel automatisch gaan zoals: wandelen, reiken en grijpen, opstaan en gaan zitten vanuit een stoel, etc.

Na een trauma, foutieve houding of overbelasting kan er disbalans in het lichaam ontstaan. Dit wil zeggen dat de hersenen ervoor kiezen bepaalde spieren veel te gebruiken, en andere spieren minder aan te spreken. In het begin hoeft dit geen te probleem te zijn, het lichaam kan dan prima functioneren op het compensatiepatroon. Na een langere tijd compenseren kunnen er wel pijnklachten ontstaan.

Vaak zien we dat pijn het resultaat is, het symptoom. Deze uit zich op een bepaalde plek.  De oorzaak en locatie van het probleem ligt vaak ergens anders. Om deze reden is alleen het weghalen van de pijn daarom geen succesvol herstel. Het probleem kan achteraf nog steeds aanwezig zijn.

Voorbeeld 1: Nekklachten
Bij nekklachten zien we vaak dat de strekkers van de nek (extensoren, achterzijde nek) aan het overwerken zijn en erg gespannen raken. Dit kan nekpijn of hoofdpijn geven of andere disfuncties veroorzaken zoals stijfheid en een verminderde mobiliteit. De spieren aan de voorzijde van de nek zijn in de praktijk vaak aan het onderwerken, zij doen te weinig en hun werk niet goed. Wanneer alleen de nekstrekkers worden losgemaakt zonder daarna gelijk activatie/training van de nekbuigers komen de klachten waarschijnlijk weer terug. Helemaal bij langdurige nekklachten. De terugval in het foutieve bewegingspatroon is aannemelijk. De reden dat de strekkers immers overwerken is omdat de nekbuigers onder actief zijn. Dit is een praktisch voorbeeld. De compensatiepatronen zijn er echter in vele mogelijkheden. Dit kan worden uitgetest.

 

Triggerpoints in de nekstrekkers. (splenius captitis)

Voorbeeld 2: Enkelblessure
Na een verzwikking van de enkel zien we een ontstekingsreactie ontstaan. De enkel is pijnlijk en dik. Het lichaam zal aan de slag gaan de schade te repareren. Na verloop van tijd is de zwelling afgenomen en de pijn weg. De symptomen zijn verdwenen. Het foutieve bewegingspatroon is echter nog steeds aanwezig. Dit is vaak de reden waarom iemand door zijn enkel gaat, en mogelijk de reden waarom het weer kan gebeuren.

Wat kan hieraan gedaan worden?
De spieren rondom het ‘’probleemgebied’’ kunnen getest worden. Dit wordt gedaan met lichte weerstandtests. Hierbij wordt er gekeken of een spier wel of niet lockt. Dit wel zeggen of deze neurologisch gezien goed gevuurd wordt. Wanneer hier informatie uit gehaald is kan het bewegingspatroon hersteld worden.

Bij NKT worden dus de foutieve patronen gecorrigeerd. De software wordt als het ware opnieuw geprogrammeerd. De disbalans wordt hersteld.