Lage rugklachten, de quadratus lumborum

Als FyXsio willen wij regelmatig een stukje kennis met u delen. Zo beschrijven we telkens een lichaamsregio waarin pijnklachten voorkomen. Ditmaal een spier die betrokken is bij lage rugklachten. Ongemak waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen in ons leven.

Een van de spieren die vaak betrokken is bij pijn en disbalans in de onderrug is de quadratus lumborum. In het Nederlands ook wel de vierkante lendenspier genoemd. Deze spier heeft vaak de eigenaardigheid te willen compenseren voor andere ‘zwakke’ spieren.

De diepe, zeurende pijn vanuit triggerpoints (spierknopen) in de quadratus lumborum doet zich voornamelijk voor in de heupen, billen en… erg herkenbaar, rond het SI-gewricht. In mindere mate, maar ook niet zeldzaam is de pijn voelbaar in de buik en liesregio. De pijnklachten kunnen erg beperkend zijn wanneer de triggerpoints actief zijn. Dit wil zeggen dat ze veel pijnsignalen afgeven. Wanneer dit het geval is ondervinden we dan ook voornamelijk problemen met het draaien in bed, rechtop staan, opstaan vanuit een stoel en voorover bukken. Bij deze activiteiten vragen we functie van de spier en is dus provocerend. Ontspanning wordt over het algemeen gevonden in het liggen op de rug of op de zij.

De oorzaak van de klacht ligt vaak in het herhaaldelijk buigen of gedraaid tillen, zoals tijdens het werken in de tuin. Dit vraagt veel van deze spieren. Wanneer de spier meer belast wordt dan het lichaam aankan ontstaat er overbelasting.

Problemen na een lichamelijk trauma zoals een val komen ook regelmatig voor. De spier blijft vaak na het traumamoment in de kramp zitten, wat pijnsignalen afgeeft. Deze verkramping kan soms jaren aanhouden, waardoor we uiteindelijk van chronische klachten spreken.

Wat kunnen wij voor u doen?

Bij FyXsio kijken we gericht naar wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van dit probleem en helpen de disbalans weer te herstellen. Hier hebben wij onze eigen unieke aanpak voor. Zo komen we tot effectieve behandelresultaten.