Everything is Connected

Het klinkt als een zweverig cliché of weer een hippe slogan onder een instagram-bericht naast #fitboy #fitgirl,  maar in onze kijk op de fysiotherapie kunnen we er niet omheen. Alles is verbonden! Helaas wordt fysiotherapie nu nog vaak benaderd als zijnde een garage waar je je auto heen brengt voor een snelle reparatie en na een paar uur weer ophaald als zijnde nieuw.

Het menselijk lichaam is nu eenmaal geen auto en een Quick-fix is er niet altijd. Helaas vaker niet dan wel. Waar we het vanzelfsprekend vinden dat een auto onderhoud nodig heeft om te blijven rijden, heeft een menselijk lichaam dat net zo hard nodig. Het probleem is dat wanneer we het menselijk lichaam niet onderhouden, we niet naar een garage kunnen om er ‘even’ een nieuwe vooras in te laten zetten. We zullen moeten gaan kijken hoe we de vooras kunnen beïnvloeden om te zorgen dat deze weer optimaal functioneert. Soms betekent dit dat we zelfs de achterwielen zullen moeten aanpassen om de druk op de vooras te verminderen.

Okay,..ik heb echt geen verstand van auto’s en zal stoppen met vergelijkingen voordat ik straks autokenners over mij heen krijg, omdat ik verbanden leg die in de autowereld absoluut onmogelijk zijn. Maar ik hoop dat het beeld duidelijk is. Feitelijk is het lichaam op verschillende manier in het geheel verbonden door onder andere Fascia. Het zeer delicate, lijmachtige weefsel dat verandering en beweging mogelijk maakt onder onze huid, tussen onze spieren en overal waar anatomische structuren op elkaar glijden. Voor ons super interessante materie!

Een voorbeeld uit de praktijk: Als je rechter voet tijdens het (hard)lopen iets meer naar buiten roteert dan je linker voet, heeft dit direct gevolgen voor de stand en functie van je rechter knie, rechter heup, etc. etc. en….heeft dit wellicht zelfs weer compensatie nodig van je linkerzijde.

Lang verhaal kort. Het hele lichaam heeft invloed op het hele lichaam. Wij willen graag het totaalplaatje in kaart brengen en verder kijken dan alleen die ene ‘vooras’.