De scaleni, The Entrappers

Triggerpoints in de scaleni veroorzaken een indrukwekkend groot gebied met pijn en andere afwijkende gevoelens in de borst, boven rug, schouder, arm en hand. Deze kleine, dunne spier wordt echter niet vaak als klachtenbron gezien omdat deze bijna geheel verscholen ligt achter een andere nekspier. Wat je niet ziet wordt vaak niet meegenomen. Daarnaast voel je de spieren zelfden zelf en straalt deze eigenlijk altijd pijn uit naar andere gebieden. Eens kijken waar de pijn naartoe gaat.

  • De borst.
  • De schouder, arm en hand. In de hand vaak specifiek de duim en wijsvinger.
  • De rug, tussen de schouderbladen om specifiek te zijn. Wanneer er pijn tussen de schouderbladen aanwezig is, is het daarom altijd interessant de scaleni te checken. Wanneer daarnaast massage tussen de schouderbladen geen effect heeft gehad is het goed om verder te kijken.

 

Oorzaken
Activatie van triggerpoints ontstaat met name bij trekken en tillen. Flink hoesten kan ook overbelasting zorgen. Net als een onbewuste borstademhaling. Te veel borstademhaling kan de scaleni dus overbelasten, wat resulteert in triggerpoints. Hier hebben we het dus over een foutieve ademhaling. Een andere oorzaak is vaak een trauma. Denk aan bijvoorbeeld een whiplash. Wanneer de nek explosief naar bepaalde richtingen wordt geslingerd zorgt dit voor ongelooflijk veel stress op de spieren. Het resultaat is verkrampte spieren en pijn.

The Entrappers
De scaleni heeft ook wel als bijnaam ‘the entrappers’. De spieren kunnen namelijk direct of indirect voor beknelling zorgen. Tussen de voorste en middelste scaleni lopen zenuwen en bloedvaten. Wanneer de spieren triggerpoints bevatten, en dus een verhoogde spierspanning hebben, ontstaat er compressie op de zenuwen en/of bloedvaten. Indirect kunnen de spieren ook voor een beknelling zorgen. De scaleni is een hulpademhalingsspier en lift de ribben. Wanneer de ribben teveel gelift worden zorgt dit voor compressie tussen de eerste rib en het sleutelbeen. (zie afbeelding)

Het volgende kan wordt vaak ervaren: doofheid en tintelingen in de arm, pijn aan de zijde van de ellepijp en een verhoogde gevoeligheid van de huid.

 

Wat kan eraan gedaan worden?
Er kan onderzocht worden of de spieren inderdaad overbelast of overwerkt zijn. Vaak is er een disbalans en een reden waarom de spier zoveel hooi op de vork neemt. Dit kan worden herstelt.