De piriformis, a pain in the ass

Naast veel voorkomende lage rugklachten, zien wij zo nu en dan pijnklachten aan de heup in de praktijk. Een van de spieren die vaak bij beide klachten betrokken kan zijn is de piriformis. Gelegen in het midden van de bil kan deze spier letterlijk en figuurlijk een pain in the ass zijn. Deze relatief kleine peervormige spier geeft namelijk pijnsignalen af in de heup en bilregio en geeft soms uitstraling naar de achterzijde van het bovenbeen. Triggerpoints in deze spier komen opvallend vaak voor. De spier heeft namelijk vaak de gewoonte over te werken voor enkele grote spieren, zoals bijvoorbeeld de grote bilspier (deze ligt over de piriformis heen). Dit wil zeggen dat de grote bilspier minder doet en deze kleine spier functie(s) overneemt. Dit levert natuurlijk pijn op, want de piriformis is in principe is niet gemaakt voor grote taken. En helaas laat de grote bilspier het vaak afweten, door het vele zitten wat wij westerse mensen over het algemeen veel doen.

Uitstraling
Naast de lokale pijn kan een te gespannen piriformis verantwoordelijk zijn voor het beknellen van een zenuw, de nervus ischiadicus. In dit geval wordt de pijn met name ervaren aan de achterzijde van het bovenbeen, de kuit en de voetzool en kan je abnormale sensaties ervaren zoals tintelingen, overgevoeligheid en een brandend gevoel.

 

 

Wat kan hieraan gedaan worden?
Door het testen van spierfuncties kan er gekeken worden of spieren goed hun werk doen. Zo kan er gekeken worden of de piriformis inderdaad aan het overwerken is of…..aan het onderwerken. In het eerste geval moet de spier losgemaakt worden, in het tweede geval moet de spier geactiveerd worden. In beide gevallen treedt er verlichting van pijn en symptomen op.