De pec minor: kleine spier, grote klachten

Wanneer we kijken naar schouderklachten, pijnklachten tussen de schouderbladen of nekklachten is er een spier die vrij snel over het hoofd kan worden gezien. De pectoralis minor.

Niet zo gek. Deze spier ligt verscholen onder de grote borstspier, en is dus niet te zien, enkel te voelen. In de praktijk zien we dat deze spier met regelmaat vastzit en voor problemen zorgt.

Oorzaken vinden we in:

  • Hyperventilatie
  • Een whiplash (overmatige rek)
  • Een te snelle opbouw bij tennis, zwemmen, hardlopen, opdrukken, gewichtheffen
  • Chronisch hoesten
  • Onderuitgezakte houding. Verkeerd zitten (schouders vallen naar voren) de spier verkort.

Het laatste punt is typisch voor onze westerse samenleving.  Tegenwoordig zie je veel mensen waarbij de schouders naar voren staan, met als resultaat een bollere boven-rug. Ook veel te zien bij gamende jongeren.

Wat voor gevolgen heeft dit?
Door een verkeerde houding veranderd de positie van het hoofd naar voren. Dit kan zorgen voor extra spanning op de nekspieren met nekpijn of hoofdpijn tot gevolg.
Wat betreft de schouder verandert de verkorting het juiste bewegingspatroon van de schouder. De schoudergordel wordt naar voren getrokken. Dit zorgt voor frictie/irritatie in het schoudergewricht.
Wat betreft de boven-rug zie je een constante rek ontstaan omdat de spier op lengte moet komen. De spier kan niet ontspannen en gaat pijnsignalen afgeven. Vele problemen zoals boven beschreven zijn secundair. Sommigen komen in combinatie voor. Omdat het secundair is, is het soms moeilijk te achterhalen waar klachten vandaan komen. De pijn uit zich in een bepaald gebied, (nek, schouder, rug) maar kan ergens anders zijn oorsprong hebben. Wanneer een klacht dus niet verdwijnt na het behandelen van de nek, schouder of boven-rug is dit een spier om naar te kijken.

Wat eraan te doen?
Wanneer met zekerheid gezegd kan worden dat de spier vast zit, moet deze losgemaakt worden. Hierdoor neemt de beweeglijkheid toe en de pijn af. Daarna worden met oefeningen de zwakke spieren versterkt zodat er geen terugval ontstaat. Meestal geven wij hier één oefening voor mee. Het diagnosticeren doen we onder anderen met NKT. Daarnaast zoeken we naar waar het biomechanisch fout gaat en corrigeren daar waar nodig.
Hierover staat op onze website meer informatie.

Pijn
Wanneer de spier vastzit kan de pijn zich uitten aan de voorzijde van de schouder met soms uitstraling naar de binnenzijde van de arm en elleboog, middelvinger, ringvinger en pink. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Wat betekend dat de spier vast kan zitten zonder pijn uit te stralen.